hr en de it cz

Zavala (otok Hvar)


Zavala

Zavala je malo ribarsko mjesto smješteno na južnoj strani otoka, 7 km od Jelse i 35 km od grada Hvara. Da biste došli do Zavale morate proći kroz tunel Pitve-Zavala, duljine 1400 m. ,koji je prava atrakcija na otoku koju ne smijete zaobići. Zavala će vas privući čistim morem,  prekrasnim šljunčanim plažama te uvalama u kojima možete uživati u hladu borovih šuma. Duž cijelog mjesta je osvjetljena šetnica uz more povezuje sve dijelove Zavale i osobito je prometna u večernjim satima. Kamene kuće u starom dijelu naselja, impresivan pogled na otok Šćedro, Korčulu i poluotok Pelješac​.

Mjesto je nastalo je kao sekundarno naselje sela Pitava, no posljednjih se desetljeća osamostaljuje razvijajući se kao turističko mjesto s turističkim sadržajima.
Ime je dobila po rtu Zaca (od žalca) po kojem se spominje već od 15. stoljeća.

Pred Zavalom je i otok Šćedro udaljen od obale 2,5 km. Do Šćedra svakodnevno vozi brod iz Zavale.

Na području naselja nalaze se brojni vinogradi, uglavnom na vrlo strmim padinama brda.
Od Zavale prema zapadu cesta vodi do Svete Nedilje, gdje prestaje asfalt, a makadamska se cesta nastavlja do uvale Dubovica, odakle se dalje može ići prema gradu Hvaru, ili kroz tunel Hvar-Stari Grad na sjevernu stranu otoka.

U Zavali dominira veliki vinogradarski kompleks Konteja(5 ha) komasiran 1820.g. od Ivana Dubokovića Nadalini.Konteja je danas vlasništvo lokalnog vinara iz Svete Nedilje.

Na vrhu poviše Zavale je kapelica posvećena sv.Anti,koju je podigao kap.Niko vitez Duboković u spomen na rano preminulog sina Tona i na brata kap.Antu.

Zavala je poznata po prekrasnim plažama i kristalno čistom moru i idealnoj klimi i za vrijeme ranog prolječa i kasne jeseni. U Zavali se nalazi par restorana i kafića, pekara i mali lokalni dučan. Sve ostalo možete nači u obližnjoj Jelsi. 

Ako želite provest aktivniji odmor Zavala i otok Hvar pružaju mnogo biciklističkih puteva po otoku, idealna je za windsurfing , moguć najam plovila ,škola ronjenja, posjet nezaboravnom otoku Šćedro i razni drugi izleti po moru i otoku. 

Pekara, gdje je svakodnevno moguče nabaviti sviježe pekarske proizvode nalazi se u samoj blizini apartmana Dolce Vita. Prekrasna plaža idealna i za malu dijecu udaljena je 50m. Iznad plaže je restoran Skalinada i coctel bar Tera Nova koji je kod same plaže.
Ako krenete prema centru Zavale gdje se nalazi luka cc800m šetnicom uz more naići će te na cafe bar Zaca ,a malo iznad luke je pizzerija i restoran Davor.